Helga Arntzen

Frå Setesdalswiki
Versjonen frå 13. april 2018 kl. 08:21 av Geir Daasvatn (diskusjon | bidrag) (Setesdalsprisen 2018)
(skil) ← Eldre versjon | Siste versjonen (skil) | Nyare versjon → (skil)
Hopp til navigering Hopp til søk
Helga ArntzenSymbol unrelated.svg
HelgaArntzen.jpg
Født: 1. november 1942 (81 år)

Helga Brigitte Arntzen (født 1. november 1942 i Heidelberg i Tyskland) er daglig leder av Landeskogen Peace Center i Grendi og styreleder i Aktive Fredsreiser i Risør. Hun flyttet til Norge i 1965 og har hatt norsk statsborgerskap i mange år.

I 1998 startet hun Aktive Fredsreiser, en organisasjon som har organisert turer for norske ungdommer til Tyskland. Opplegget lages for å lære om lidelsene totalitære regimer som nasjonalsosialismen og de kommunistiske diktaturene og om betydningen av rettsstaten. Turene til konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Ravensbrück og til minnesmerker i Berlin har hatt mange tusen norske deltakere. Hun grunnla også Hvite busser til Auschwitz i 1992.

I 2010 etablerte hun Landeskogen Peace Center som et selvstendig, ideelt aksjeselskap for å invitere tysk ungdom til Norge på samme måte som hun har invitert norsk ungdom til Tyskland. Siden har hun arbeidet utrettelig for å pusse opp Landeskogen og funnet kreative løsninger for å starte prosjektet, som hun realiserte ved å selge sin bolig i Risør. Hun har også fått en del lokal støtte til dette.

I 2017 kom biografien På grunn av og til tross for om Helga Arntzen

Heder

Utdeling av Verdienstkreuz am Bande
  • Fritt Ords Honnør 1994 for initiativ til og verdifullt arbeid med Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz.
  • I 2006 fikk hun Kongens Fortjenstmedalje i gull for sin innsats for fredsarbeid.
  • Den tyske forbundspresident Christian Wulff tildelte henne Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (Verdienstkreuz am Bande). Ordenen ble overrakt av ambassadør Detlev Rünger i Oslo den 14. desember 2011.
  • «Årets ladejarl» 2012 (2 millioner kroner)
  • Setesdalsprisen 2018

Eksterne lenker