Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen
Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen.jpg
Født: 29. juni 1939
Død: 18. desember 2019 (80 år)

Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen (født 29. juni 1939 på Hornnes, død 18. desember 2019) bodde i Kristiansand. Hun etterlot seg sønnene Svein Inge Olsen og Terje Otto Olsen, svigerbarn, barnebarna Christoffer, Matti, Malena og Stine., søstera Bjørg og øvrig familie og venner. Begravelsen var fra Voie kirke fredag 3. januar 2020 klokka 12.30. Sangeren Anne Karin Kaasa fra Bygland sang i begravelsen. Hun er gravlagt ved Voie kirke i Kristiansand.

Biografi

Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen vokste opp i Jordalsbø i Bygland og delvis på Hornnes sammen med søstrene Agnes, (1941-2009) og Bjørg, (1947). Foreldrene var Svenke Bjørgulvsen (1899-1981) og Anne Kvålsmo Bjørgulvsen (1915-1981). Birgit var eldste gjenlevende etterkommer av Bjørgulv Myhola da hun døde 18. desember 2019. Mang en sommer som barn tilbrakte hun på gården Myhola som faren hadde kjøpt tilbake.

Hun ble konfirmert i Bygland kyrkje 16. mai 1954, og gikk ungdomsskule på Kvås der lærer og senere rektor Tarje Noraberg betydde spesielt mye for henne. I 1960 gikk hun på Aust-Agder husflidskole for kvinner i Risør der hun lærte å sy så fint, en av hennes store spesialiteter og interesser. Birgit sydde hele livet, alt fra klær til dukker, til kjoler og små bamser. Mang en bekjent og slektning kom til henne for å få noe fikset eller sydd. En annen spesialitet var matlaging. Hennes kaker var ettertraktede blant de hun kjente. Ofte måtte hun lage til både naboer, venner og andre familiemedlemmer.

30. juni 1962 giftet hun seg med Gunnar Ingvald Olsen (1928-2000) fra Loppa i Finnmark i Kristiansand domkirke. De fikk barna Svein Inge (f.1963) og Terje Otto (f.1965), men de ble skilt i 1974 og hun tok siden tilbake sitt fødenavn.

Interesser

Birgit med gitaren

Birgit hadde en spesiell interesse for slekta, og samlet på både bilder og avisutklipp fra Bygland, om slekt og venner og skrev ned opplysninger fra kilder statsarkivet. Hun laget sin egen slektsbok i form av løse lapper samlet i konvolutter. Hun var også med på å arrangere det store slektsstevnet etter Setesdalskjempa i 1999, som sønnen hadde stelt i stand. 400 slektninger fra Norge, Amerika og Canada var samlet i Valle den augustdagen.

Troa betydde mye for Birgit i yngre dager. Hun sang og spilte gitar, ofte på hjemmemøter. På 70-tallet og 80-tallet var hun ofte å se på møter med Åge Samuelsen og på Maran Ata. Hun snakket ikke om troa i voksen alder og livet kunne føles urettferdig og vondt på eldre dager. Men hun hadde stor glede av turene med gode venninner, ikke minst til Kåsi i Bygland.

Myhola

Gården Myhola kom i familiens eie først i 1869 da Svein Bjørgulvson kjøpte den. Han var først gift med Anne Svenkesdotter Ose d. 1874, og senere med søsteren Birgit Svenkesdotter. De var døtre av Svenke Skore og Torbjørg Fossli Vrålsdotter Ose.

Bjørgulv Myhola tok over Myhola etter farens enke Birgit i 1905. Bjørgulv var gift med Birgit Halvardsdotter Eldhuset (d. 1926). Han kjøpte gården Bydalen i Åseral og flyttet dit, men likte seg ikke i Åseral. I 1916 hadde han solgt Myhola til Oscar Jebsen, men sønnen Svenke tok den tilbake etter jordlova da han kom hjem fra Amerika i 1932.

Hver sommer lå Svenke og familien over på Myhola med kyrne som gikk på beite der, og døtrene var med etter at de var født. Kona Anne var datter av Anne og Tarjei Kvålsmo fra Livollen i Bygland.

Birgit Kvålsmo Bjørgulvsen glemte aldri somrene på Myhola, og heller aldri oppveksten i Bygland og på Hornnes. At Svenke kun fikk døtre var han stor sorg, for ingen av dem var klare for å overta og drive plassen Kåsi i Bygland, plassen Svenke hadde kjøpt i 1946 og hvor han tilbrakte nesten all sin tid. Han arbeidet mye i skogen rundt sin egen tomt. Tomta var på 18 mål. Hans store drøm var at den skulle gå videre til neste generasjon. Men alle de tre døtrene kom til å gifte seg og bosette seg i Kristiansand.

Da både Svenke og Anne døde i 1981 overtok Birgit plassen. Hun var særlig knyttet til faren, og det satte spor i henne at hun nesten mistet faren da han gikk gjennom isen på Byglandsfjorden i april 1959. Han skulle til gården Nånes på vestsida, der han hadde tømmerdrift. Midt ute på fjorden brast isen under han. Han ropte etter hjelp, men det var lettere sagt enn gjort for folk som kom til å hjelpe ham opp av isvannet. Det tok nesten en time før han kom i land igjen, og da var han naturlig nok sterkt medtatt av å ligge i vannet så lenge.

Da Svenke fylte 70 år ble han hedret av skogselskapet med hedersmerke og diplom. Da han fylte 80 år skrev avisen Fædrelandsvennen om Svenke, at han var «skogens og fjellets son».

Kilder

  • Dødsannonse i Setesdølen nr. 100, 2019 side 2
  • Barnebarnet til Bjørgulv Myhola er død. Artikkel i Setesdølen nr. 100, 2019 side 2
  • Epost fra Svein Inge Olsen 7. januar 2020