DB «Bjoren»

Frå Setesdalswiki
(Omdirigert frå Bjoren)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjoren på vei gjennom slusa.
Foto: Reidar Tveito.
DB Bjoren på vei nordover fra slusene ved Storstraumen.

D/B «Bjoren» er en vedfyrt, klinkbygd dampbåt som trafikkerer strekningen ByglandsfjordBygland og Bygland–Ose i Setesdal søndager i sommersesongen.


Vedfyrt

Ved som drivstoff var et naturlig valg siden det var (og er) rikelig, lokal tilgang på dette. Vedfyringen bidrar sterkt til å gjøre Bjoren til en unik kulturskatt og et flytende, teknisk museum. Våren 2024 har Agder fylkeskommune satt i gang sak om formell freding av båten.

Sertifisering

Båten er i dag 68,9’ lang og veier ca 26 tonn. Den er sertifisert for maksimalt 55 passasjerer.

Historikk

Bjoren er bygd som passasjerbåt ved Akers mekaniske verksted i 1866 for rutetrafikk på Kilefjorden som er en del av Otra, vel 3 mil nord for Kristiansand. Opprinnelig var båten 52’ lang og hadde en maskin på 14 HK. I 1897 ble den forlenget med 6’ og i 1914 med ytterligere 10’. Ved denne påbyggingen ble det også installert ny, vedfyrt dampkjele og maskin med hele 42 HK.

Da Setesdalsbanen ble åpnet på hele strekningen til Byglandsfjord i 1896 falt trafikkgrunnlaget på Kilefjorden bort. Båten ble etter ombyggingen derfor flyttet 30 kilometer oppover i dalen, til Byglandsfjorden, og satt inn i trafikk på den ca 3,5 mil lange strekningen Byglandsfjord–Ose. Ruten gikk over Årdalsfjorden og Byglandsfjorden, gjennom slusen ved Storstraumen og videre via Bjåfjorden, Sandnesfjorden og Åraksfjorden til Ose. Rutetrafikken med Bjoren på denne strekningen pågikk i 60 år.

Allerede fra 1920-tallet begynte bilruter å ta trafikk fra båten. Høsten 1930 ble aksjeselskapet som drev båttrafikken oppløst. Olav Frantson i Vassend ved Byglandsfjord kjøpte i 1931 både Dølen og Bjoren. Sammen med sønnene drev han båttrafikken videre. På 1950-tallet ble det så bygd vei på vestsida av Byglandsfjorden og trafikkgrunnlaget falt helt bort. Den siste offisielle tur med Bjoren skjedde 27. desember 1957. Båten ble solgt til Daniel Ose. Han brukte den en liten tid til «restaurantskip» ved campingplassen han hadde under Reiårsfossen. Så gikk båten i opplag, forfallet startet og etter hvert gikk den til bunns.

Bjorens andre liv

Rundt 1970 startet så en aksjon for å berge det som var igjen av båten og få den restaurert. Riksantikvaren kom inn i bildet og i 1994 var Bjoren igjen seilklar etter restaurering ved Drammen skibsreparasjoner AS.

I 2005 ble det oppdaget omfattende råteskader bl.a. i takbord og dørk og seilingsplanen for denne sesongen ble kanselert. I stedet ble båten nok en gang satt i stand, ikke minst med tanke på 140-årsjubileet i 2006.

Bjoren eies i dag av selskapet Bjoren AS, som igjen er 100 % eid av Bygland kommune. Men det er Setesdalsmuseet som står for den praktiske driften. Foreningen «Bjorens venner» legger dessuten ned en stor dugnadsinnsats for å holde båtens verdier i hevd.

Bjoren har mottatt tilskudd til vedlikehold og reparasjoner samt drift fra Riksantikvaren. Som verdens eneste, vedfyrte dampbåt i rutetrafikk er den en unik attraksjon for turister og andre. 11. august 2006 fikk også dronning Sonja oppleve denne særegne veteranbåten på en totimers tur fra Ose til Bygland. I tillegg til rutetrafikken, gjør også Bjoren er rekke charterturer med foreninger, firmaer og andre grupper.

Sjå også

Kilder

Eksterne lenker